Ασφάλεια αυτοκινήτου: Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε σε περίπτωση ατυχήματος

Ασφάλεια αυτοκινήτου: Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε σε περίπτωση ατυχήματος

Η αλήθεια είναι ότι όσο προσεκτικά κι αν οδηγούμε, είναι πολύ πιθανό κάποια στιγμή να μας συμβεί ένα ατύχημα. Δυστυχώς σχεδόν όλοι μας θα έρθουμε αντιμέτωποι με αυτήν τη δυσάρεστη κατάσταση και αν θέλουμε να την αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία, οφείλουμε να είμαστε καλά προετοιμασμένοι.

Είναι πολύ σημαντικό να μην έχουμε επιθετική διάθεση απέναντι στον άλλο οδηγό, να βεβαιωθούμε για την ασφάλεια των συνεπιβαινόντων και να ακολουθήσουμε τα σωστά βήματα για να επιτύχουμε τη γρήγορη επίλυση τυχόν ζητημάτων που θα ακολουθήσουν.

Η στιγμή του ατυχήματος

  • Αμέσως μετά το ατύχημα λοιπόν, πρώτο μας μέλημα είναι να βεβαιωθούμε για τη σωματική ακεραιότητα όλων των εμπλαικόμενων. Αφού ελέγξετε ότι όλοι όσοι ήταν στο δικό σας όχημα είναι σώοι, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι οι επιβάτες του άλλου αυτοκινήτου είναι καλά στην υγεία τους και δε χρήζουν άμεσης βοήθειας. Αν διαπιστώσετε ότι κάποιος φέρει ελαφρά ή σοβαρά τραύματα θα πρέπει να ειδοποιηθεί όσο πιο άμεσα το ΕΚΑΒ και η αστυνομία.
  • Όποιος κι αν είχε την ευθύνη του ατυχήματος, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, θα πρέπει να παραμείνετε ψύχραιμοι. Ο εκνευρισμός μόνο κακό μπορεί να κάνει, τόσο σε εσάς, όσο και στους υπόλοιπους εμπλεκόμενους. Μάλιστα, καθώς έχουμε συγκρουστεί με ένα άγνωστο άτομο του οποίου την ιδιοσυγκρασία δε γνωρίζουμε, το να γίνουμε επιθετικοί και να καυγαδίσουμε, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλειά μας.
  • Στο σημείο αυτό θα πρέπει να καλέσουμε την ασφαλιστική μας. Ανεξάρτητα από το αν φταίμε ή όχι, η φροντίδα της ασφάλειας του αυτοκινήτου μας θα αναλάβει όλες τις διαδικασίες, από τη συμπλήρωση των δηλώσεων, τη φωτογράφιση των οχημάτων, καθώς και την επικοινωνία με τον εμπειρογνώμονα και με την ασφαλιστική του οδηγού που συγκρουστήκαμε.
  • Σε περίπτωση που οι ζημιές που σημειώθηκαν είναι μόνο υλικές, δε χρειάζεται να ειδοποιηθεί αστυνομία. Αν όμως υπάρχουν τραυματίες, θα πρέπει να την καλέσετε ώστε να γίνει επίσημη καταγραφή του ατυχήματος.
  • Η φωτογράφιση των οχημάτων πριν μετακινηθούν είναι βασικό μέρος της διαδικασίας, κάτι που θα κάνει και η ασφαλιστική μόλις καταφτάσει. Σε περίπτωση όμως που τα οχήματα κλείνουν την κυκλοφορία και πρέπει να μετακινηθούν άμεσα, μπορείτε να τα φωτογραφίσετε ώστε να πάτε το αυτοκίνητό σας στην άκρη, αφού πρώτα σας δώσει την άδεια η ασφαλιστική σας.
  • Μετά από αυτό, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να περιμένετε να φτάσει η φροντίδα ατυχήματος της ασφαλιστικής.

Μετά το ατύχημα

  • Αφού καταφτάσει η φροντίδα ατυχήματος, θα κάνετε θετική ή αρνητική δήλωση, που σημαίνει ότι αποδέχεστε ή όχι την υπαιτιότητα.
  • Στην πιο θετική έκβαση, αν δηλαδή ένας οδηγός κάνει θετική κι ένας αρνητική δήλωση, το ζήτημα θα επιλυθεί άμεσα. Σε άλλη περίπτωση, με κανέναν οδηγό να μην αποδέχεται την ευθύνη, θα πρέπει να επέμβουν πραγματογνώμονες από τις δύο ασφαλιστικές.
  • Στο σημείο αυτό θα χρειαστεί να πάτε το αυτοκίνητό σας στο συνεργείο ώστε να γίνει κοστολόγηση της ζημιάς και σε περίπτωση που δεν έχετε εσείς υπαιτιότητα, να ενημερωθεί η ασφαλιστική και να γίνει αποδοχή ή μη του κόστους επισκευής. Αν από την άλλη είστε υπαίτιος, θα πρέπει να αναλάβετε εξολοκλήρου τα έξοδα επισκευής ή αν έχετε κάνει μικτή ασφάλεια, να την ενεργοποιήσετε ώστε να αναλάβει την αποζημίωση του οχήματός σας.