Ασφάλεια κατοικίας ενάντια σε ακραία καιρικά φαινόμενα

Ασφάλεια κατοικίας ενάντια σε ακραία καιρικά φαινόμενα

Η ασφάλεια κατοικίας είναι μια απαραίτητη κάλυψη που μπορεί να μας σώσει από πολλά προβλήματα. Είτε έχετε ιδιόκτητη κατοικία, είτε νοικιάζετε σε τρίτους, είναι πολύ σημαντικό να προστατέψετε την οικία σας όχι μόνο από κλοπές, αλλά και από ακραία καιρικά φαινόμενα, που βλέπουμε πλέον όλο και συχνότερα ακόμα και στο ήπιο κλίμα της Ελλάδας.

Η ασφάλεια ενάντια σε ακραία καιρικά φαινόμενα είναι μια κάλυψη που προστίθεται στην απλή ασφάλεια σπιτιού. Η κάλυψη περιλαμβάνει ζημιές που έχουν προκληθεί από καταιγίδα, θύελλα, χιονόπτωση και χαλαζόπτωση. Μπορεί επίσης να καλύπτει και ζημιές σε αντικείμενα αξίας λόγω πλημμύρας και χιονιού. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί αν η κατοικία είναι υπόγεια, καθώς εκεί υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις ασφάλισης.

Με αυτήν την κάλυψη μπορείτε να αποζημιωθείτε για καταστροφές άμεσα, ακολουθώντας μια απλή διαδικασία. Αμέσως μετά τη ζημιά θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την ασφαλιστική σας και να δηλώσετε το πρόβλημα. Ύστερα, πραγματογνώμονας της ασφαλιστικής επισκέπτεται το σπίτι σας, καταγράφει τις ζημιές και συντάσσει σχετική έκθεση. Μόλις η έκθεση ολοκληρωθεί ξεκινάει και η φάση της αποζημίωσης. Βασική προϋπόθεση για να καταβληθεί αποζημίωση είναι να προσκομιστεί δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, το οποίο πιστοποιεί τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν την μέρα που έγιναν οι ζημιές.

Η αποζημίωση καταβάλλεται ανάλογα με το με το ύψος της απώλειας ή της ζημιάς και με βάση το ποσό για το οποίο έχετε ασφαλίσει το κτίριο. Το κόστος για την ασφάλεια κατοικίας εξαρτάται από το έτος κατασκευής του κτηρίου, την κατηγορία, δηλαδή αν είναι πολυτελείας ή όχι, τον όροφο και την περιοχή. Συνήθως μάλιστα περιλαμβάνουν απαλλαγές, με βάσει τις οποίες η ασφαλιστική καλύπτει μέρος της ζημιάς, ενώ καλείστε να συμμετέχετε οι ίδιοι με ένα ποσοστό 10-15%.