Ασφάλεια σκάφους

Ασφάλεια σκάφους

Για όλα τα σκάφη, ανεξαρτήτως κινητήρα και ιπποδύναμης, η ασφάλιση είναι υποχρεωτική. Επιπλέον, όποιος χειρίζεται σκάφος με κινητήρα άνω των 15 ίππων πρέπει να διαθέτει την κατάλληλη άδεια σε ισχύ (άδεια χειριστή ταχύπλοου σκάφους), ενώ για ταχύπλοα και φουσκωτά με μηχανές μικρότερες από 15 άλογα, δε χρειάζεται δίπλωμα.

Η αστική ευθύνη για υλικές ζημιές που προκαλούνται από σύγκρουση, συντρίμμια ή άλλες αιτίες και σωματικές βλάβες σε τρίτους μετά από ατύχημα περιλαμβάνεται στην υποχρεωτική ασφάλιση και τα συμβόλαια πρέπει επίσης να περιλαμβάνουν την ευθύνη για θαλάσσια ρύπανση, η οποία απαιτείται να περιλαμβάνεται στο συμβόλαιο και στην αστική ευθύνη μέχρι του συνολικού ποσού των 150.000 ευρώ.

Μπορεί να οδηγεί το σκάφος μου άλλος χειριστής;

Δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο να οδηγήσει το πλεούμενο άλλος χειριστής με το αντίστοιχο νόμιμο δίπλωμα, για την κατηγορία του πλεούμενου. Ωστόσο, εάν ο χειριστής έχει την άδειά του για λιγότερο από ένα χρόνο, συνιστάται να μιλήσετε με την ασφαλιστική εταιρεία, διότι υπάρχει πιθανότητα να προσθέσει προσαύξηση στο ασφάλιστρο λόγω του αυξημένου κινδύνου ατυχήματος.

Ασφάλιση για επαγγελματική χρήση – Θαλάσσια σπορ

Εάν θέλετε να ασφαλίσετε το επαγγελματικό σας σκάφος -το οποίο χρησιμοποιείτε για θαλάσσια σπορ- πρέπει να ενημερώσετε την ασφαλιστική εταιρεία, ώστε να υπολογιστεί το κατάλληλο ασφάλιστρο. Η παροχή θαλάσσιων σπορ υπολογίζεται και ασφαλίζεται με διαφορετικό τρόπο, επειδή στον τομέα αυτό της ασφάλισης μετρούνται διαφορετικά κριτήρια κινδύνου. Εδώ, η ασφάλιση αστικής ευθύνης περιλαμβάνει αποζημίωση για τους πελάτες σας σε περίπτωση ατυχήματος. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να μιλήσετε με την ασφαλιστική εταιρεία, να δώσετε τα στοιχεία του ταχύπλοου σκάφους σας και της επιχείρησής σας, ώστε να είναι σε θέση να σας προτείνει το κατάλληλο ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Ασφάλεια τζετ σκι

Μία από τις πιο δαπανηρές κατηγορίες θαλάσσιων ασφαλίσεων είναι η ασφάλιση τζετ σκι. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα τζετ σκι εμπλέκονται συχνά σε πολλά ατυχήματα.

Το κόστος των ασφαλίστρων επηρεάζεται από τον κινητήρα που φέρει το τζετ σκι και ξεκινάει από 89€/έτος για την ελάχιστη υποχρεωτική αστική ευθύνη που πρέπει να έχετε για να λειτουργείτε νόμιμα στα ελληνικά ύδατα.

Ασφάλεια για φουσκωτό, ταχύπλοο και ιστιοπλοϊκό
Η ασφάλεια των φουσκωτών και των ταχύπλοων επηρεάζεται από τον κινητήρα τους, ενώ το μέγεθος των ιστιοφόρων παίζει επίσης ρόλο στην ασφάλειά τους. Όσο χαμηλότερη είναι η ιπποδύναμη του κινητήρα, τόσο φθηνότερα θα είναι τα ασφάλιστρα του σκάφους σας. Το ίδιο ισχύει αναλογικά και για τα μέτρα του ιστιοπλοϊκού σκάφους, για το ετήσιο κόστος ασφάλισής του.