Γιατί να ασφαλίσω το σπίτι μου;

Γιατί να ασφαλίσω το σπίτι μου;

Το σπίτι είναι ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά μας, καθώς και ένα από τα σημαντικότερα περιουσιακά μας στοιχεία, επομένως είναι πολύ σημαντικό όταν βρισκόμαστε στο σπίτι όχι μόνο να αισθανόμαστε, αλλά και να είμαστε πραγματικά ασφαλείς. Με την ασφάλεια σπιτιού μπορείτε να εξασφαλίσετε το σπίτι σας, είτε είναι ιδιοκτησία σας, είτε είστε ενοικιαστής είτε πρόκειται για εξοχικό.

6 λόγοι για να ασφαλίσετε το σπίτι σας

Ειδικά στη χώρα μας, διάφοροι παράγοντες καθιστούν την ασφάλεια του σπιτιού απαραίτητη. Συγκεκριμένα:

  • H Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με υψηλή σεισμικότητα. Επομένως ειδικά η ασφάλεια σπιτιού για σεισμό είναι από τις πιο βασικές και απαραίτητες.
  • Η Ελλάδα έχει μεγάλο αριθμό πυρκαγιών ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
  • Η Ελλάδα είναι η χώρα της Ευρώπης με το υψηλότερο ποσοστό ιδιοκατοίκησης (δηλαδή χρήσης του σπιτιού ως κατοικία από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη).
  • Σε πολλές περιπτώσεις, η ασφάλεια κατοικίας έχει αποκτηθεί με στεγαστικό δάνειο, οπότε η ασφάλεια είναι αναπόσπαστος όρος του δανείου. Η συγκεκριμένη ασφάλεια ονομάζεται ασφάλεια ενυπόθηκης κατοικίας.
  • Οι καταστροφές από πλημμύρες στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής.
  • Η οικονομική κρίση καθιστά την ασφάλιση κατοικίας πιο αναγκαία από ποτέ. Ο λόγος είναι ότι σε περίπτωση ζημιάς, οι ιδιοκτήτες δεν έχουν τους πόρους να την αποκαταστήσουν με δικά τους κεφάλαια, αλλά ούτε και τη δυνατότητα δανειοδότησης.

Σήμερα, μόνο το 15% των ακινήτων είναι ασφαλισμένα, κυρίως για κατοικίες που αγοράστηκαν μέσω τραπεζικών δανείων. Φαίνεται λοιπόν ότι εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης για την ασφάλιση κατοικίας στη χώρα μας. Κανείς δεν θέλει, όταν μπαίνει σε ένα νέο σπίτι, να έχει αρνητικές σκέψεις όπως πιθανή κλοπή, πυρκαγιά ή σεισμό. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στη σεισμογενή Κεφαλονιά πριν από τον τελευταίο καταστροφικό σεισμό, ασφαλισμένο ήταν μόλις το 8% των σπιτιών και μάλιστα πολύ μικρότερο ήταν το ποσοστό που καλυπτόταν έναντι σεισμού! Επειδή η ζωή είναι γεμάτη απρόβλεπτα γεγονότα, ένα πρόγραμμα οικιακής ασφάλειας είναι απαραίτητο για την προστασία από αυτά.

Τι καλύπτει η ασφάλεια σπιτιού;

Ο κύριος κίνδυνος που καλύπτει ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο είναι η πυρκαγιά. Οι επόμενοι κίνδυνοι που καλύπτει ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο κατοικίας είναι οι πλημμύρες, οι καταιγίδες, οι θύελλες και τα σπασμένα κρύσταλλα. Μπορείτε να κάνετε επίσης ασφάλεια σπιτιού για σεισμό και για κλοπή. Η ασφάλιση κατοικίας μπορεί να καλύψει την καταστροφή ή την απώλεια της περιουσίας σας, αρκεί να επιλέξετε τον συνδυασμό καλύψεων που ταιριάζει στις ανάγκες σας και συμπληρώνει τη βασική κάλυψη που προσφέρει ο ασφαλιστής σας.

Τι πρέπει να προσέξετε!

Η ασφάλιση κατοικίας σημαίνει ότι εμπιστεύεστε το σημαντικότερο περιουσιακό σας στοιχείο στην ασφαλιστική εταιρεία. Επομένως, πρέπει να δώσετε προσοχή σε ορισμένα πράγματα, όπως η φερεγγυότητα της εταιρείας, πριν καταλήξετε στην τελική σας επιλογή.