Οδηγός ασφάλειας σκάφους

Οδηγός ασφάλειας σκάφους

Για όλα τα μηχανοκίνητα θαλάσσια οχήματα, η ασφάλεια είναι υποχρεωτική. Αν λοιπόν είσαι ιδιοκτήτης τέτοιου οχήματος, θα πρέπει να γνωρίζεις όλα όσα προβλέπει ο νόμος για την ασφάλεια σκάφους.

Ο νόμος λοιπόν ορίζει ότι όλα τα σκάφη που ξεπερνούν τα 7 μέτρα σε μήκος, ή τα μικρότερα που διαθέτουν μηχανή, πρέπει να είναι ασφαλισμένα για σωματικές βλάβες, υλικές ζημιές και προστασία κατά της θαλάσσιας ρύπανσης. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχουν ενταθεί οι έλεγχοι του λιμενικού για ανασφάλιστα σκάφη, διότι το φαινόμενο δυστυχώς εξακολουθεί να έχει έντονη παρουσία στις ελληνικές θάλασσες. Τα πρόστιμα δε, είναι εξαιρετικά βαριά, ξεκινώντας από 10.000€ και φτάνοντας μέχρι και τα 50.000€.

Η ασφάλεια σκάφους αφορά φουσκωτά, μικρά ή ταχύπλοα σκάφη, ιστιοπλοϊκά, Jet ski, aqua scooters και άλλα μηχανοκίνητα θαλάσσια μέσα αναψυχής. Το κόστος της δεν είναι πολύ ακριβό και μπορεί να ξεκινά από τα 24 ευρώ το χρόνο. Σε γενικές γραμμές, διαμορφώνεται με βάση τη χρήση και τον τύπο του οχήματος.

Η υποχρεωτική ασφάλιση σκάφους προβλέπει:

  • Αστική ευθύνη για σωματικές βλάβες από πρόσκρουση, σύγκρουση, ναυάγιο ή οποιαδήποτε άλλη αιτία, με το ασφαλιστικό ποσό να καθορίζεται σε 50.000€ ανά επιβάτη.
  • Αστική ευθύνη για υλικές ζημίες επιβαινόντων και τρίτων από πρόσκρουση, σύγκρουση, ναυάγιο ή οποιαδήποτε άλλη αιτία, με το ασφαλιστικό ποσό να καθορίζεται σε 150.000€.
  • Πρόκληση θαλάσσιας ρύπανσης. To ασφαλιστικό ποσό καθορίζεται σε 150.000€.

Στην Ελλάδα οι αποζημιώσεις καταβάλλονται κυρίως για περιπτώσεις σύγκρουσης, μηχανικών βλαβών και προσαράξεων. Εκτός από την κάλυψη αστικής ευθύνης, προσφέρεται προαιρετικά σε κάποιες περιπτώσεις κάλυψη ιδίων ζημιών του σκάφους και άλλες καλύψεις όπως η ολική κλοπή σκάφους, οι μηχανικές βλάβες, η κλοπή του τρέιλερ μαζί με το σκάφος, η πτώση/ανατροπή του σκάφους κ.α. Από τις καλύψεις αυτές όμως ενδέχεται να εξαιρούνται σκάφη ηλικίας πολλών ετών.

Επιπλέον, μπορείς να προστατέψεις το σκάφος σου ενάντια σε πυρκαγιά, έκρηξη, βύθιση και να καλυφθείς για τα έξοδα απομάκρυνσης ναυαγίου και τα έξοδα ρυμούλκησης. Η επιλογή των παροχών αυτών στο συμβόλαιο για την ασφάλεια του σκάφους σας, θα σας κοστίσει λίγο παραπάνω, όμως σίγουρα αξίζει να επενδύσετε σε αυτές, γιατί θα σας γλιτώσουν έξοδα στο μέλλον.