Πως θα επιλέξετε την κατάλληλη ασφάλεια αυτοκινήτου

Πως θα επιλέξετε την κατάλληλη ασφάλεια αυτοκινήτου

Με όλα τα διαθέσιμα προγράμματα ασφάλειας αυτοκινήτου που μπορεί κανείς να βρει στην αγορά, είναι λογικό να μπερδεύεστε και να διστάζετε να πάρετε μια απόφαση. Η αλήθεια είναι ότι η επιλογή εξαρτάται από τις προτιμήσεις και τις ξεχωριστές ανάγκες που έχει ο κάθε οδηγός.

Αρχικά πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι ασφάλισης για το αυτοκίνητο, η βασική ασφάλεια, η ασφάλεια πυρός-κλοπής και η μικτή ασφάλεια. Από αυτές, η βασική ασφάλεια είναι υποχρεωτική από τον νόμο και συνεπώς απαραίτητη, όμως μπορείτε να τροποποιήσετε το πρόγραμμά σας και να φτιάξετε ένα πακέτο που ταιριάζει στις δικές σας απαιτήσεις.

Αν για παράδειγμα διαθέτετε ένα παλαιότερο όχημα δεκαετίας και άνω, θα ήταν καλό να επιλέξετε βασική ασφάλεια αυτοκινήτου ή ασφάλεια πυρός κλοπής και να προσθέσετε οδική βοήθεια. Η οδική βοήθεια σας καλύπτει σε περίπτωση βλάβης της μηχανής ή του ηλεκτρολογικού συστήματος, σε περίπτωση τροχαίου για μεταφορά του αυτοκινήτου σε συνεργείο και ακόμη κι αν μείνετε από καύσιμα ή χάσετε τα κλειδιά σας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η οδική βοήθεια είναι η πρώτη σε πωλήσεις προαιρετική κάλυψη στην Ελλάδα.

Αν όμως διαθέτετε νεότερο όχημα μεγαλύτερης αξίας, μπορείτε να στραφείτε στη μικτή ασφάλεια. Η μικτή ασφάλεια περιλαμβάνει ότι και η βασική μαζί με την πυρός-κλοπής, όμως προσφέρει αποζημίωση και σε ζημιές που μπορεί να προκαλέσετε οι ίδιοι κατά λάθος στο αυτοκίνητό σας.

Η μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου διαθέτει τα υψηλότερα τέλη. Πιο οικονομική είναι η βασική, η οποία και παρέχει τις καλύψεις που ο νόμος ορίζει ως υποχρεωτικές. Στο μέσο οικονομικά βρίσκεται η πυρός-κλοπής, που παρέχει όσα και η βασική, συν όμως την αποζημίωση σε περίπτωση κλοπής και κάλυψη για ζημιές που ενδέχεται να προκληθούν από πυρκαγιά, πτώση κεραυνού ή έκρηξη.

Η ασφάλεια πυρός-κλοπής διαθέτει διαφορετικές κατηγορίες. Αρχικά υπάρχει κάλυψη ολικής κλοπής, που καλύπτει το σύνολο της τρέχουσας εμπορικής αξίας του οχήματος, σε περίπτωση που αυτό κλαπεί και κάλυψη μερικής κλοπής, σε περίπτωση που κλαπούν μεμονωμένα εξαρτήματα.

Αναφορικά με το διάστημα ασφάλισης υπάρχουν διαφορετικές επιλογές, όμως η πιο συμφέρουσα οικονομικά είναι η ετήσια ασφάλεια αυτοκινήτου, εκτός αν επιθυμείτε σύντομα να πουλήσετε ή να αποσύρετε το όχημά σας.