Όλα όσα πρέπει να προσέξεις, πριν επιλέξεις ασφάλεια μηχανής

Όλα όσα πρέπει να προσέξεις, πριν επιλέξεις ασφάλεια μηχανής

Οι μοτοσυκλέτες είναι ένα πολύ πρακτικό μέσο, που ενδείκνυται για τις θερινές μας βόλτες. Είτε είσαι λάτρης των μηχανών, είτε τις προτιμάς για πρακτικούς λόγους, είναι πολύ σημαντικό να ακολουθείς τους κανόνες οδικής ασφάλειας και να είσαι πολύ προσεκτικός στις διαδρομές σου. Εκτός αυτού όμως, πρέπει να δώσεις μεγάλη προσοχή και στην ασφάλεια μηχανής που θα επιλέξεις, ώστε να είσαι καλυμμένος, ότι κι αν σου τύχει.

Αρχικά, θα πρέπει να αφιερώσεις αρκετό χρόνο για να δεις αναλυτικά όλες τις παροχές που προσφέρει το συμβόλαιο που σκέφτεσαι να κάνεις και βεβαίως να συγκρίνεις ανάμεσα σε πιθανές εταιρείες. Μη βιαστείς να επιλέξεις, καθώς έτσι μπορεί να σου διαφύγει κάποιο προνόμιο ή κάποιο έξτρα κόστος. Για την επιλογή σου δε θα πρέπει να συγκρίνεις μόνο τις τιμές, αλλά να λάβεις υπόψη και ποιοτικά κριτήρια. Ωστόσο ο καλύτερος τρόπος να βρεις το πιο οικονομικό πρόγραμμα ασφάλισης, είναι μέσω της σύγκρισης των διαφορετικών προγραμμάτων που υπάρχουν στην αγορά.

Πολύ σημαντικό είναι επίσης να αντιληφθείς ότι το κόστος της ασφάλειας μηχανής καθορίζεται ανάλογα με τα κυβικά του οχήματός σου. Όσο πιο πολλά κυβικά είναι η μηχανή σου, τόσο πιο ακριβά και τα ασφάλιστρα. Ιδανικά το κόστος αυτό θα πρέπει να το υπολογίσεις πριν από την αγορά της ίδιας της μηχανής.

Αφού λοιπόν έχεις επιλέξει ασφαλιστική, έρχεται η ώρα να επιλέξεις τον χρόνο διάρκειας του συμβολαίου που θα συνάψεις. Αν και φαινομενικά, ένα συμβόλαιο μικρότερης διάρκεια μοιάζει πιο οικονομικό γιατί θα χρειαστεί να πληρώσεις αρχικά μικρότερο ποσό, μακροπρόθεσμα τα ετήσια πλάνα συμφέρουν περισσότερο.

Κάτι ακόμα που πρέπει να προσέξεις είναι αν το συμβόλαιό σου περιλαμβάνει κάλυψη για προστασία από ζημιές από ανασφάλιστα οχήματα. Ακόμα κι αν τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει προσπάθειες να σταματήσει η κυκλοφορία ανασφάλιστων οχημάτων, δυστυχώς το φαινόμενο συνεχίζεται. Σε περίπτωση λοιπόν τροχαίου με ένα τέτοιο όχημα, αποζημιώνεσαι είτε από την ασφαλιστική σου, είτε από το Επικουρικό Κεφάλαιο Ασφάλισης. Η αποζημίωση όμως από το Επικουρικό Κεφάλαιο είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, που μπορεί να πάρει μέχρι και δύο χρόνια. Μάλιστα αν ο οδηγός εγκαταλείψει τη σκηνή του ατυχήματος πριν προλάβεις να πάρεις τα στοιχεία του, τότε δε θα έχεις κάλυψη για υλικές βλάβες. Για αυτό λοιπόν συστήνουμε να συμπεριλάβεις οπωσδήποτε αυτήν την κάλυψη στο συμβόλαιο ασφάλειας μηχανής.

Αν η μηχανή σου είναι για σένα ένα πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο, θα πρέπει να την προστατεύσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Για τα οχήματα που ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο κόστος τη στιγμή σύναψης του συμβολαίου, προβλέπεται κάλυψη ολικής κλοπής.

Σε περίπτωση που επιθυμείς να ασφαλίσεις τη μηχανή σου χωρίς να έχεις ακόμα δίπλωμα, υπάρχουν ασφαλιστικές που δέχονται να συνάψουν συμβόλαιο, χωρίς να παραχωρήσεις αντίγραφο του διπλώματός σου. Η κίνηση αυτή όμως δεν αποτελεί και την καλύτερη επιλογή, διότι σε περίπτωση ατυχήματος δεν καλύπτεσαι και βεβαίως θα έχεις προβλήματα, αν σε σταματήσει η τροχαία.