Ολική καταστροφή αυτοκινήτου: Πώς υπολογίζεται η αποζημίωση

Ολική καταστροφή αυτοκινήτου: Πώς υπολογίζεται η αποζημίωση

Το τρακάρισμα με το αυτοκίνητο είναι μια από τις πιο δυσάρεστες εμπειρίες, ωστόσο δυστυχώς είναι μέρος της καθημερινότητάς μας. Το βασικό είναι να μην υπάρξει κάποιος σοβαρός τραυματισμός. Οτιδήποτε άλλο θα διορθωθεί!

Σε αυτό το άρθρο θα αναλυθεί εκτενώς το πώς υπολογίζεται η αποζημίωση στην περίπτωση της ολικής καταστροφής του αυτοκινήτου.

Δικαίωμα αποζημίωσης

Για να έχει δικαίωμα ο ιδιοκτήτης σε αποζημίωση, θα πρέπει είτε η υπαιτιότητα του ατυχήματος να βαραίνει το άλλο όχημα, είτε να έχει μικτή ασφάλεια όπου τον καλύπτει ακόμα κι αν η υπαιτιότητα του ατυχήματος ήταν δική του. Εάν ο κάτοχος του αυτοκινήτου έχει μια απλή βασική ασφάλεια και η υπαιτιότητα είναι δική του, τότε δεν θα μπορέσει να εισπράξει αποζημίωση για την ολική καταστροφή του οχήματός του και θα πρέπει να καλύψει τη ζημιά με δικά του χρήματα.

Τι σημαίνει ολική καταστροφή;

Ολική καταστροφή μπορούμε να έχουμε σε ένα τρακαρισμένο αυτοκίνητο για δύο λόγους:

  • Όταν το κόστος επισκευής είναι μεγαλύτερο από την τρέχουσα εμπορική αξία του οχήματος.
  • Όταν το αυτοκίνητο τεχνικά δεν μπορεί να επισκευαστεί, καθώς δεν θα είναι ασφαλές.

Η αποζημίωση χωρίζεται συνήθως σε 2 μέρη:

  • Αξία του αυτοκινήτου που έχει καταστραφεί
  • Αξία από τα σώστρα – τα μέρη δηλαδή του αυτοκινήτου που μπορεί να πουληθούν ως ανταλλακτικά

Συνήθως η ασφαλιστική προσφέρει ένα ποσό κοντά στην τρέχουσα εμπορική αξία και έπειτα αναλαμβάνει αυτή να χωρίσει τα μέρη που μπορεί να πουληθούν και να τα διαθέσει ως ανταλλακτικά.

Υπάρχει και η περίπτωση να σας πληρώσει ένα μέρος της εμπορικής αξίας και να σας δώσει ως επιλογή να κρατήσετε το αυτοκίνητο, για να πουλήσετε μόνοι σας τα μέρη που είναι άρτια, ως ανταλλακτικά.

Σε κάθε περίπτωση, η αποζημίωση υπολογίζεται με βάση την τρέχουσα εμπορική αξία του αυτοκινήτου. Η εμπορική αξία δεν είναι η αξία που υπάρχει στην ασφάλειά σας, καθώς μπορεί να μην έχετε υποτιμήσει το αυτοκίνητο με το πέρασμα των χρόνων.

Η διαδικασία μέχρι την αποζημίωση

Μετά το ατύχημα θα έρθει πραγματογνώμονας για να ελέγξει το όχημα και να εισηγηθεί είτε την επισκευή του είτε να γίνει πρόταση για ολική καταστροφή από τον διακανονιστή της εταιρείας.

Ο διακανονιστής θα σας κάνει την πρόταση της ασφαλιστικής κι αν συμφωνήσετε, θα ξεκινήσει η διαδικασία της αποζημίωσης. Στις περισσότερες περιπτώσεις θα πρέπει να γίνει μεταβίβαση του οχήματος στην ασφαλιστική και γι’ αυτό το λόγο δεν θα πρέπει να έχει κάποια παρακράτηση κυριότητας.

Εφόσον έχετε συμφωνήσει στο ποσό της αποζημίωσης, μετά από όλες τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν θα σας αποδοθεί εντός συνήθως 30-45 ημερών.

Ατύχημα με δική σας υπαιτιότητα

Αν η υπαιτιότητα είναι δική σας, τότε μπορείτε να αποζημιωθείτε μόνο αν έχετε μικτή ασφάλεια στο ασφαλιστήριό σας. Σε διαφορετική περίπτωση, δυστυχώς δεν μπορείτε να αποζημιωθείτε και θα πρέπει να καλύψετε τη ζημιά με δικά σας έξοδα.